Lokacija

Uljuljan u stoljetnu povijest utisnutu u kamene fasade, okupan morem i miomirisima Mediterana, zaštićen moćnim planinama i grebenima, Šibenik je centar Jadrana. U njemu se prošlost susreće u svakoj kali, izviruje sa tvrđava, iščitava s drvenih škura i prkosno živi.

Vrhovni je umjetnik bio doista zaigran kada je crtao krajolik oko Šibenika. Dao si je mašti na volju i darovao nam jedinstveni kanjon rijeke Krke, njen krški okoliš, slapove i otočić Visovac, pa pohitao dalje, modrim morem rasipajući otoke i hridi Kornata.

Hrabri težaci od pamtivijeka crpili su najbolje iz škrte zemlje podižući slikovite vinograde. Od mora su uzimali morske plodove, spužve i koralje, a moru darivali Murterske brodice. Inovativnošću i radoznalošću, prednjačili su Šibenčani od davnih dana. Dokaz je tome i svjetski poznati Faust Vrančić, izumitelj padobrana ali i mnogih drugih onodobnih čuda, koji je svoje ideje začeo na rodnom otoku Prviću, pa ih ponio sve do Venecije, postavši tako najvažniji konstruktor i tehnički pisac u Hrvata.

Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu, a od Petra Krešimira IV koji ga, kao utvrdu prvi spominje, željeli su ga, prodavali, kupovali i osvajali mnogi – susjedi s mora, susjedi s kopna, Turci, Mleci. Upravo iz razdoblja mletačke vlasti potječe i najznačajnije graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske – veličanstvena katedrala sv. Jakova. U svom gotičko-renesansom stilu, zgotovio ju je Juraj Dalmatinac, ukrasivši ju anđelima, kapitelima od kovrčava lišća, velebnim kipovima svetaca, ali i isklesanim likovima svojih sugrađana. Zbog svojih iznimnih vrijednosti, katedrala je 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

Opjevali su Šibenik mnogi, a o njemu i u njemu, pjevaju i danas. Tukle su ga bure i kuge i ratovi, ali eno ga vječit stoji, ponosan na brojne Šibenčane što su svijetom kulture, politike, znanosti i sporta pronosili njegovo slavno ime. Grad je danas moderno središte Šibensko-kninske županije s brojnim kulturno-zabavnim manifestacijama, izvrsnom ugostiteljskom ponudom i turističkim sadržajima.ŠIBENIK

location